فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار و تابستان 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/04/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محمدجواد اصغر پور*، جلال حقیقت منفرد صفحات 5-22

    مسوولان و تصمیم گیران در سطوح سیاستگذاری و برنامه ریزی بخش ها و فعالیت های اقتصاد، جهت تصمیم گیری و برنامه ریزی در مرد اولویت فعالیت ها و بخش ها نسبت به هم و تخصیص بهتر منابع، به راهکارها و روش های کارا و اثر بخش نیاز دارند. این روش ها می بایست جمع آوری، پردازش و تجزیه وتحلیل اطلاعات را بدون صرف زمان های طولانی و هزینه های بالا، تامین نموده و اطلاعات لازم را جهت تصمیم گیری در اختیار تصمیم گیران قرار دهد. مدل داده ستانده اقتصاد یکی از ابزارهای برنامه ریزی اقتصادی و تحلیل روابط بین صنایع است که تهیه و به روز کردن آن با روش های متعارف (از قبیل روش RAS و RASتعدیل شده) نیازمند صرف زمان طولانی (ماه ها) و هزینه زیاد (میلیون ها تومان) و وجود اطلاعات و آمار دقیق از وضعیت موجود فعالیت های بخش های اقتصاد کشور است، و معمولا در کشورهای کمتر توسعه یافته مانند ایران، در فواصل زمانی نسبتا طولانی تهیه می گردد. این مقاله بر آن است تا با ارایه روشی نوین با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی تصحیح شده و تصمیم گیری گروهی (GDM) ضرایب فنی جدول داده ستانده را برای اولین مرتبه در کشور با این روش برآورد نماید. این روش بخصوص در مواردی که آمار و اطلاعات روشنی از وضعیت های مورد نظر در اقتصاد کشور وجود ندارد، همچنین مواقعی که محدودیت منابع، زمان و هزینه جلوه کرده و در عین حال نیاز به استفاده از ضرایب فنی در برنامه ریزی ها مبرم است، می تواند بسیار موثر باشد. در ادامه، ضرایب فنی محاسبه شده برای دوره مورد نظر از روش متعارف RAS و ضرایب محاسبه شده به روش پیشنهادی این تحقیق (از روش نوین و بدون صرف هزینه های روش مرسوم) توسط استفاده از تست های غیر پارامتریک آماری با هم مورد مقایسه قرار گرفتند، که نتایج حاصله حاکی از عدم وجود اختلاف معنی دار بین دو دسته ضرایب مورد مقایسه می باشد. نتایج حاصله بسیار امیدوار کننده بوده و امید است مورد استفاده دست اندرکاران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: RAS (روش به هنگام سازی راس)، تخصیص منابع، جدول داده-ستانده، ضرایب فنی
  • مهدی ایران نژاد پاریزی* صفحات 23-39

    امروزه، مفاهیم یادگیری سازمانی و سازمان یادگیرنده به عنوان دو مقوله مکمل (و بعضا مرادف) در متون مدیریت مطرح می باشند.با توجه به تحولات شگرفی که در سال های آغازین هزاره سوم، دنیای کار را شدیدا و به طور روز افزون تحت تاثیر قرار داده است،سازمان ها به منظور ادامه حیات و موفقیت در محیط جدید، باید تمهیداتی برای یادگیری بیندیشند و به عوامل محیطی پاسخ دهند. در این مقاله سعی شده است، با توضیح مدلهای تغییر پارادایم ها و تاثیر آنها بر دنیای کار، لزوم یادگیری سازمان به ویژه برای مدیران کشورمان تبیین شود. سپس با توضیح سازمان یادگیرنده و تفاوت آن با یادگیری سازمانی و مهارت های لازم به منظور یادگیری، رهنمودهایی برای سفر قرین به توفیق به سوی سازمان یادگیرنده ارایه شود.

    کلیدواژگان: بیانیه رسالت، پارادایم، تفکر سیستمی، تکنولوژی اطلاعات، توان افزایی، چشم انداز مشترک، سازمان گیرنده، سلطه فردی، عصر ماشین هوشمند، قابلیت محوری، کارورزان دانشور، مدل های ذهنی، یادگیری تیمی، یادگیری سازمانی
  • فتح الله تاری*، امیرعباس ربیعی صفحات 41-51
    با پیشرفت صنعت و رشد جمعیت، شرکت هادرصدد توسعه فعالیت های اصلی خود در سایز زمینه ها می باشند که انگیزه چنین توسعه ای غالبا افزایش سودآوری و همچنین افزایش منافع سهامداران می باشد. یکی از اصلی ترین عوامل موثر بر توسعه فعالیت های شرکت ها تامین وجوه لازم برای توسعه فعالیت های آنان می باشد و تامین مالی از طریق سهامداران شرکت یکی از مهمترین منابع تامین مالی است و این مهم تحقق نخواهد یافت مگر با به دست آوردن رضایتمندی سهامداران شرکت. رضایتمندی زمانی حاصل می گردد که منافع سهامداران هر چه بیشتر شود. از طرف دیگر قدرت سودآوری شرکت ها تاثیر مستقیم بر قیمت اوراق سهام در بازار بورس داشته و دارنده سهام از این طریق نیز منفعت کسب می کند و گاهی این منفعت به مراتب مهمتر از سود تقسیمی است. اعلام غیر واقعی قدرت سودآوری می تواند موجب فریب خریداران سهام شده و سهامدار در هنگام مشخص شدن EPS واقعی متضرر می گردد. در این تحقیق تاثیر اعلان EPSانتظاری بر سود سهامداران و در نهایت میزان سرمایه گذاری در بازار مالی با استفاده از اطلاعات بورس اوراق بهادار تهران طی سال 79-78 ارزیابی گردیده است.
  • اصغر صرافی زاده*، سید محمدرضا لاجوردی صفحات 53-72
    یکی از مباحث جدید و قابل توجه که امروزه در مقوله سیستم های اطلاعاتی و توسعه آن مطرح شده بحث کیفیت سیستم ها و نرم افزارهای تولید شده است. سامان بخشیدن به نظامی یکپارچه که تحت آن می توان از کیفیت نرم افزار و سیستم تولید شده و انطباق آن با نیازهای کاربران احراز اطمینان نمود، یکی از اساسی ترین موضوعات در روند طراحی و تولید سیستم های اطلاعاتی در سطوح مختلف است. برای درک دقیق تر موضوع اگر در طی زمان برخوردی مستمر و ارتباطی دایمی با سیستم های اطلاعاتی مکانیزه چه به عنوان طراحی و تحلیل گر و چه به عنوان برنامه نویس و یا جایگاه کاربر داشته باشیم، این نکته مشخص می شود که اکثر قریب به اتفاق سیستم های تولید شده در مقاطع مختلف مانند مراحل طراحی و تحلیل یا پیاده سازی از یک نگرش نظام یافته کیفی برخوردار نبوده اند. به طور کلی باید گفت گفت اطمینان از مرغوبیت یک سیستم اطلاعاتی مکانیزه برای طراحان و کاربران بدون در دست داشتن یک دستورالعمل مدون و مشخص کاری بسیار سخت خواهد بود که این مهم خود در ایجاد انگیزه در تولید کنندگان و استفاده کنندگان از سیستم های اطلاعاتی بدون تاثیر نبوده و فضایی خوش بینانه در صورت مرغوبیت و بدبینانه در صورت عدم مرغوبیت محصولات نرم افزاری در میان کاربران ایجاد کرده و این جو ایجاد شده در راستای توسعه سیستم های اطلاعاتی و استفاده بهینه از آنها و حرکت در جهت کاربرد تکنولوژی اطلاعات بسیار حایز اهمیت بوده و قابل بحث و بررسی کارشناسی می باشد. در این مقاله نیز بنا داریم با بررسی مدل های مختلف کیفیت در حوزه توسعه سیستم های اطلاعاتی به ارزیابی شاخص های کیفیت در این مقوله بپردازیم. در این مقاله ابتدا بابررسی موضوع کیفیت و نیز موضوع سیستم های اطلاعاتی و شاخص های کیفیت در آنها مدل های کیفیت در نرم افزارها مانند مدل بوهم و مک کال بررسی شده و در نهایت مدلی جدید ارایه شده است و شاخص شناسایی شده برای مدل جدید و نیز در دو جامعه آماری تولید کنندگان و مصرف کنندگان یک محصول نرم فزاری خاص (نرم افزرهای حقوق و دستمزد) مورد ارزیابی قرار گرفته است.
  • ناصر میرسپاسی*، محمد زاهدی صفحات 73-92
    تاثیر فرهنگ سازمانی بر عملکرد سازمان موضوعی است که در چند دهه اخیر مورد توجه زیادی واقع شده و این ادعا در پیشینه مباحث مربوط مطرح شده است که وجه تمایز سازمان های موفق و غیر موفق در فرهنگ آنها است. علی رقم چنین ادعایی، تحقیقات اندکی این موضوع را با دقت های لازم و به طور کمی بررسی کرده اند. بنابراین این امر شایسته کنکاش های بیشتر است. پژوهش حاضر که با استفاده از مدل مطرح در پیشینه در این زمینه به عمل آمده، ارتباط فرهنگ سازمانی و کارایی سازمان را، با استفاده از داده های مربوط به چهار شرکت بیمه: آسیا، البرز، ایران و دانا بررسی کرده است. برای سنجش فرهنگ سازمانی از پرسشنامه و برای اندازه گیری کارایی از داده های کمی و تکنیک (DEA) استفاده شد. تحلیل داده ها به روش های مختلف نشان داد که مدل یاد شده از روایی کافی برخوردار نبوده و تفاوت در کارایی شرکت های بیمه تنها با یک متغییر از متغییرهای مربوط به انطباق پذیری در فرهنگ سازمانی، یعنی میزان کاغذ بازی، قابل تبیین است.
|
  • M. Asgharpour *, J. Haghighat Monfared Pages 5-22

    Decision makers and persons, in charge of ascertaining economic activities of each sector, who hold top position for marking for policies need to employ fully effective methods in order to make decision about priority cases of different sectors in comparison with each other as well as being able to allocate resources in a more proper way. These effective methods should be, processed and analyzed without taking too long or incurring high costs. The input-output model in economics is one of the tools being employed for economic planning and analysis of inter – industries relations . This model is prepared and updated with prevailing methods, such as RAS and its adjusted version. One has to dedicate long time work (months) and allocate high costs (billion of Rials), as well as a need for availability of precise data and statistic of the existing conditions (activities) at the State’s different economic sectors. It should be noted that this process usually is employed in less developed countries like Iran, within long intervals. This article intends to estimate technological coefficients of the input-output table in Iran for the first time by improvising a new method with the help of an improved analytic hierarchy process and group decision making (GDM). This particular method may well show itself to be quite effective when no clear cut statistic data of the activities of the State’s economy are available, also when we are facing time limit, resources inadequacy stringency while it is simultaneously felt that we must make use of technological coefficients in planning. Ten, estimated technological coefficients for the particular period has been worked out by employing RAS customary method, compared with estimated coefficients suggested by this piece of research work (As a modern model and incurring high time and costs of the prevailing methods) through making use of non-parametric statistical tests. The comparison has proved that the obtained results clearly shoe no meaningful difference between these two compared coefficients. Thus, the obtained results are very promising and it is hoped that they may come handy whenever the relevant experts have in mind to use an effective method.

    Keywords: Group Decision Making (G.D.P), Analytic Hierarchy Process (A.H.P)
  • M .Iran Neghad Parizi * Pages 23-39

    Organizational learning and learning organization concepts in recent management text s, are used synonymously and sometimes supplementary. Deep and continuous transformations in the primary years of the third millennium have impressed the organizations so much that they have to evolve and become adapt to learning in order be able to respond to the various pressures they face. They must learn to understand, guide, influence and manage the transformations. In this article the paradigm change models and their impact on organizations are explained and the importance of organizational learning, especially for our countrys managers, analysed. The difference between learning organizations and organizational learning is discussed at the continuance. Organizational learning concentrates on collection and analysis of the processes involved in individual and collective learning inside organizations, whereas the learning organizations literature has an action oriention and is geared toward using specific diagnostic and methodological tools which identify, promote and evaluate the quality of learning processes inside organizations. We argue that organizational learning is the activity and the process by which organizations eventually reach the ideal of learning organizations

  • F. Tari *, A, A. Rabiei Pages 41-51
    Financial Markets will offer facilities to investors and helps to receive the growth path that we need. Tehran Stock Exchange (T.S.E) market was developed in recent years to help investors and give rise to resources for this purpose. Stock market most obtain stockholders satisfaction to guarantee fortune it depends stocks rate of return. Clear information will help stock holders receive this aim. This paper evaluates how expected Earning Per Share (E.P.S) benefits stockholders with applying T.S.E data during 1379-1379.
  • A. Sarafizadeh *, S.M. Lagvardi Pages 53-72
    Whereas in our county (Iran), software engineering activities and production of mechanized information systems are increasingly continuing as per requirements of the organizations, quality has got an important role in this regard. In this research, it has been elaborated on surveying the matter of quality in computerized information systems and finding a quality discipline in producing these systems. In this research, we have evaluated the quality on the basis of the model of Dr. Bavur with two general groups of indexes, that is, technical and topical indexes and each group of indexes has been divided in to effective factors and totally the main part of effective factors on quality of software products was identified. In order to recognize & identify the quality discipline, the identified factors were surveyed in two statistical populations of the research, that is, producers and consumers of software products, through questionnaire and after analysis of the answers we concluded that viewpoints of producers & consumers regarding indexes of software products quality were in the same direction and there was no indifference which meant that there was a discipline, based on quality in producing applied software and mechanized information systems, and what was important from producer’s point of view, was also regarded as being important from consumer’s point of view. In view of this result, the research indicates that both producer & consumer have same viewpoints regarding products quality and qualitative needs of consumer was somehow identified by producer. It is required to set the national standards of software engineering and to implement the international quality standard which were emphasized on in this research when offering proposals. It is noted that general pattern of this research (methodology) my be used in finding quality factors and in general, quality discipline in other products.
  • N. Mirsepasi *, M. Zahedi Pages 73-92
    This article is going to survey the relationship between culture and efficiency in Insurance Companies including Asia, Iran, Alborz and Dana as well as their branches. In order to measure the efficiency, Data Envelopment Analysis (DEA) has been used. In a way that the amount of efficiency in respect to input and output of branches has been computed, then by using the amounts, the weighted average of the efficiency in the companies level has been obtained. Questionnaire was used for measuring of organizational culture. After calculating the average and variance of the organizational culture variables for each branch, weighted average and variance at company level were obtained. In order to analyse the data, result of correlation coefficients between average and variance of organizational culture variables and efficiency branches and also Companies, study of stepwise regression at the level of branches and the comparison of normalized quantities of these variables at companies level were used. The result show that the difference in efficiency of Insurance companies can be explained only by one indicator’s of adaptability; that is, the level of red tape. The article will be ended with suggestions for the future researches, and the implications for Insurance Companies will be provided.